luni, 2 februarie 2015

@14 Evanghelia dupa IOAN, continuare la art 16, din Conferintele lui R.Steiner

informatie si educatie




14. Evanghelia dupa IOAN, din Conferintele lui
                                            Rudolf Steiner

     ,...Omul actual traieste intr-o stare manasica,  adica el poate sa modifice relativ usor ceva in corpul sau astral, in schimb nu poate, deocamdata, interveni in corpul sau eteric si cel mai putin in corpul sau fizic. De aceea, omul nu poate primi de la un altul decat atat cat corespunde treptei sale de evolutie !
         "Te asemeni cu spiritul pe care il intelegi, nu cu mine !", aceasta zicala este valabila si aici.
Cnform terminologiei crestine, urmatoarele denumiri sunt corespondente :
Tatal                            /   Atma
Cuvantul- Fiu             /    Budhi
Spiritul, Duhul Sfant /     Manas
Din ce cauza Budhi este numit "Cuvantul "? Prin aceasta ajungem la pragul unuia din marile mistere, si vom vedea ce semnificatie inalta are denumirea  "Cuvant".
           Am vazut ca prin Budhi omul isi spiritualizeaza Corpul Vietii,
           Ce realizeaza Corpul Vietii in  om ?
           Cresterea si reproducerea, tot ceea ce dobandeste o fiinta vie de mineral.
           Care este expresia suprema a corpului vietii ?  Reproducerea, cresterea in afara de tine insuti. In ce se transforma acum aceasta ultima expresie a corpului vietii atunci cand omul parcurge CONSTIENT drumul inapoi, spre spiritualizare ?   In ce se transforma aceasta forta de reproducere, ce devine ea atunci cand se limpezeste, cand se spiritualizeaza complet  ?  -
                                                   -  In LARINGELE  omenesc. Dumneavoastra aveti distilarea
,metamorfoza fortei de reproducere, iar in vocalele pe care le articuleaza omul, IN CUVANT,
aveti facultatea de reproducere metamorfozata. Analog principiului :
                 "Toate cele de jos sunt precum sus ",  gasim si in fizic procesul corespunzator ; schimbarea vocii, mutatia intervenita in perioada de pubertate. Tot ceea ce devine spirit porneste de la cuvant sau la continutul cuvantului. Cea dintai  straluminare a lui Budhi in om
este atunci cand din sufletul lui iese primul sunet articulat.  Un mantram  actioneaza  atat  de puternic, intrucat el este un cuvant  articulat  spiritual.De aceea, pentru Chela un mantram  este mijlocul prin care el poate actiona inauntru, in profunzimile sufletului sau. [ chiar asa este !]
Asadar,in fizic avem forta capacitatii de reproducere, prin care viata este produsa si transmisa mai departe,dincolo de propriul trup, prin care ea devine ceva durabil. Si asa cum organele de procreatie dau viata fizica, tot asa organele ce dau nastere cuvantului - limba,
laringele, rasuflarea - transmit mai departe viata spirituala,  precum focoasele.
In plan fiziologic, legatura stransa dintre voce si procreere este evidenta. Ea ne apare in cantul privighetorilor, in cantatul de imperechere la pasari, in schimbarea vocii, in magia vocii, in cant, in uguitul porumbeilor, in cantatul cocosului, in boncaluitul cerbilor. Putem chiar sa numim laringele  organul genital  superior.
                     Cuvantul reprezinta o forta de procreere pentru noi  oameni - spirit.
                     Prin Cuvant omul obtine o forta de creatie spiritualizata.  Astazi, prin cuvant omul stapaneste aerul  prin faptul ca il plasmuieste, il excita il vivifiaza ritmic-organic
Pe o treapta superioara el va reusi sa faca acest lucru in elementul fluid si in  cele din urma in elementul solid.   Veti avea atunci cuvantul metamorfozat in cuvant creator.
In evolutia sa omul va ajunge pana acolo, caci asa a fost el creat la origini. Corpul vietii,
revarsat din Cuvantul Spiritului Originar, aceasta trebuie luata  literar. Budhi este numit CUVANTUL, deoarece el nu inseamna nici mai mult nici mai putin decat  "EU  SUNT ".
DUMNEZEU            /  Corp fizic
VIATA                      / Cuvant, Corp eteric,  Corp al vietii
LUMINA                   / Corp astral,  Corp al senzatiei
Aceste trei grupuri  corespund  celor  trei  regnuri .

                       Vedem asadar,cu claritate  matematica, sa zicem asa, CUVINTELE  MINUNE  FOLOSITE DE  IOAN :
                    " La inceput a fost Cuvantul si Cuvantul era Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul. In acesta era Viata, si Viata era Lumina oamenilor ".
Corpul astral, care lumineaza stelar, devine lumina verbala ; Dumnezeu Originar; Viata si Lumina, acestea sunt cele trei notiuni de baza ale Evangheliei dupa IOAN. Pentru a putea sa inteleaga ceea ce se revela in CHRISTOS  IISUS , IOAN  a trebuit sa se inalte pana la treapta de Budhi.
                 Ceilalti trei evanghelisti nu erau atat de avansati.
                 IOAN ofera cea mai inalta cunoastere, el este unul care a fost trezit.
                 IOAN se numesc toti cei care sunt treziti.
                 IOAN este un nume generic, un apelativ, iar trezirea lui LAZAR din Evanghelia dupa IOAN nu este altceva decat descrierea acestei treziri.
Autorul Evangheliei dupa IOAN - acest nume il auzim rostit mai tarziu-  nu este altul decat
"discipolul  pe  care  Domnul  il iubeste.".  Aceasta este denumirea pentru discipolii cei mai intimi, pentru cei pe care INVATATORUL  si  MAESTRUL a reusit sa-i trezeasca.
Autorul Evangheliei dupa IOAN ofera o descriere a unui astfel de treziri in Invierea lui Lazar:
"Domnul il iubea ",   El  l-a  putut  trezi.
Putem spera sa ajungem pana la intelegerea literara a unui astfel de text religios precum Evanghelia dupa IOAN si sa facem accesibila intelegerii noastre macar o mica parte a continutului lui, doar daca ne apropiem de el cu CEA MAI PROFUNDA SMERENIE si UMILINTA.

[ nu uitati,.. la Rugaciunea de seara sa aveti langa dvs un pahar cu apa pe care  sa o beti maine dimineata pe stomacul gol, cu inghitituri mici. Este pentru insanatosirea ]

continuarea in art. 18

                              domnita
                      

           

@13 Evanghelia dupa IOAN ,continuare la art 15, din Conferintele lui R.Steiner

informatie si educatie



13. Evanghelia dupa IOAN,din Conferintele lui
                                        Rudolf Steiner

  ..a treia treapta care este si cea mai inalta pe care o poate atinge omul deocamdata.
Pe aceasta treapta el este in stare sa actioneze pana in corpul sau fizic. Prin aceasta el depaseste gradul de Chela si devine "Maestru"  sau "Invatator".
Cand pe treapta a 2-a Buddhi incinge, patrunde pana la incandescenta corpul eteric, omul, in afara de faptul ca dobandeste niste principii morale, devine stapan pe puterea caracterului sau. El isi poate schimba temperamentul, forta memoriei, obisnuintele. Omul actual stapaneste doar in mod cu totul imperfect toate acestea.
Pentru a intelege misiunea de Chela,comparati-va pe dumneavoastra din prezent cu cel care erati la varsta de 10 ani. Cat de mult v-ati imbogatit de atunci cu cunostinte si ce putin s-a schimbat caracterul dvs.  Continutul sufletesc s-a modificat fundamental, obisnuintele si inclinatiile insa doar foarte putin.
Cine in copilarie era irascibil, uituc,invidios,neatent, ramane la fel adesea si la maturitate. Cat de mult s-au schimbat gandurile si reprezentarile noastre si ce putin obisnuintele ! Acestea poate fi un reper in a  aproxima cu cat este mai vascos,mai rezistent si mai greu modelabil corpul eteric in comparatie cu corpul astral. Si viceversa, cu cat mai fecunda si mai bogata in consecinte este o ameliorare obtinuta in corpul eteric !
Un exemplu pentru a vedea tempoul  diferit al posibilitatii de metamorfozare poate fi urmatorul : cele invatate si experimentate de dumneavoastra s-au schimbat cu viteza minutarului unui ceas, obisnuintele insa cu viteza aratatorului orelor.  Invatatul este usor, dezvatatul este greu. Puteti fi recunoscut si acum dupa scrisul de odinioara ; acesta fac parte, din obisnuinte. Este foarte usor sa-ti modifici punctele de vedere si cunostintele, mai greu insa obisnuinta. Aceasta munca, de a modifica un lucru atat de inert, respectiv obisnuintele, este sarcina Chelei. Aceasta inseamna ca poti sa devii un alt om prin crearea unui nou corp eteric, adica sa-ti transformi Corpul vietii in Spirit al vietii.
                  Prin aceasta iti iei in propriile maini fortele de crestere.
Obisnuintele fac parte din fortele de crestere vizibile, manifestate. Daca le-am distrus, atunci forta de crestere este la dispozitia mea, devine libera intru a-mi dirija constienta.
CHRISTOS  IISUS  spune "Eu sunt Calea, Adevarul  si  Viata "CHRISTOS este personificarea fortei care transforma Corpul vietii.
Si acum, pe a 3-a treapta, avem ceva si mai greu de avut in stapanire prin libera vointa decat obisnuintele,decat impulsurile noastre sufletesti ; acesta este corpul fizic sub aspectul dependentei sale animale si vegetative, mecanice sau reflexe. In evolutia omului exista o treapta in care niciun nerv nu este activat,nicio globula de sange nu se misca fara vointa constienta a omului. Aceasta transformare de sine actioneaza la nivelul unor raporturi si stari fixate cu foarte, foarte mult timp inainte in Atlantida si Lemuria, deci a unor stari inradacinate solid, foarte greu reversibile ; in starile cosmice primordiale. In aceasta munca omul dezvolta Atman, Omul-spirit .  In orice om exista astazi in stare latenta un germene al acestuia. Tot acest circuit depinde de atingerea deplinei claritati a constientei de Eu.
Legile cele mai bine, cele mai puternic inradacinate sunt cele ale procesului respirator.
Intregul Om-spirit  depinde de respiratia pulmonara, caci ea este expresia exterioara a intrarii treptate a Eului in corp. Aceasta predispozitie s-a exteriorizat apoi in epoca atlanteeana, cand omul a inceput sa-si spuna "Eu".  In Lemuria  omul nu respira prin intermediul plamanilor, ci prin organe de genul branhiilor. De asemenea, el nu mergea cum mergem noi astazi, ci plutea sau inota in elementul mai mult fluid de atunci, unde apa si aerul erau inca neseparate. Pentru mentinerea echilibrului el avea un organ analog basicii plutitoare a pestelui.  Pe masura ce aerul se separa, aceasta basica se transforma, devenind ceea ce este astazi plamanul nostru. Paralel cu dezvoltarea plamanilor se elaboreaza constienta de EU. Acest fapt se mai pastreaza inca in zilele noastre :
          "Si Dumnezeu a suflat suflare de viata in om si el a devenit un suflet viu"
Atman nu inseamna altceva decat viata.   De aceea in practica YOGA reglarea respiratiei este unul din cele mai puternice instrumente ajutatoare, care te invata sa stapanesti  toate functiile corporale.  Aici noi ajungem sa privim intr-un viitor in care oamenii se vor fi replamadit pe ei insisi pornind dinspre interior.
Treapta  de Chela este asadar munca constienta asupra corpului eteric.
Treapta de Maestru, de INVATATOR, este munca constienta asupra corpului fizic.[NU CUM                                                                     SE TUNEAZA  OMUL  DIN  ZILELE  NOASTRE]
Omul resimte avansarea pe aceste doua trepte ca o deschidere de lumi noi, deambiante noi
comparabila doar cu senzatiile pe care le are copilul la nastere, cand din sanul intunecat si cald al mamei iese afara in lumea rece si luminoasa.  Momentul producerii lui Budhi este numit in toate Misteriile a doua nastere ,  re-nastere, desteptare.   Asa cum mai inainte omul parasea o lume a interiorului, despre care nu mai exista ecouri decat in vis, tot asa el paseste pragul unei lumi noi -  acceasi lume pe o treapta superioara - ca unul ce a fost trezit
In acele timpuri stravechi omul percepea lumea cu ajutorul propriilor sale imagini interioare.
Pe treptele viitoare ale clarvederii superioare omul iese din sine si zareste in urma fiinta lucrurilor, el vede sufletul lor.  Este o clarvedere care se indreapta spre afara si care evidentiaza acel "in sine" al lucrurilor.  Vazatorul patrunde, de exemplu, indaratul suprafetei plantei, inauntrul pietrei. Aceasta clarvedere indreptata spre afara lumineaza, intr-o stare de trezire deplina a intelegerii, nu numai strafundul originar al sufletului propriu, ci si pe cel al fiintelor si lucrurilor din afara lui insusi. Asa se desfasoara evolutia.


[ nu uitati ,... la Rugaciunea de seara sa aveti langa dvs un pahar cu apa , pe care o veti consuma maine dimineata pe stomacul gol.  Ajuta la insanatosire  ]

CONTINUAREA IN art. 17

                                      domnita