marți, 13 ianuarie 2015

@10 Evanghelia dupa IOAN,din Conferintele lui R.Steiner


@10. Evanghelia dupa  Ioan,
     din Conferintele lui R.Steiner

    ,..... Cum sunt posibile visele ?
               Cum apar visele ?
               In corpul astral se afla o predispozitie ascunsa. Cand aceasta facultate este deplin dezvoltata apare constienta.
Alaturi de corpul fizic, corpul eteric si corpul astral mai apare ceva. Exista un cuvant care se deosebeste de toate celelalte, deoarece omul nu-l poate rosti decat privitor la sine. Este cuvantul  "Eu".
Acest fapt este de cea mai mare importanta. Un frumos exemplu despre semnificatia acestui cuvant ni-l da o relatare a lui JEAN PAUL. El ne descrie cum, copil fiind, statea sub canatul usii casei sale parintesti, cand deodata in el strafulgera constienta. Eu sunt Eu !
- Este un proces ce se desfasoara in lacasul tainic cel mai sfant al launtrului omenesc pe care naturile pure il resimt deosebit de puternic, ca un mister. Amploarea acestui mister au resimtit-o preotii si inteleptii tuturor timpurilor. La baza acestui mister se mai afla ceea ce la vechii iudei se cheama "Numele inexprimabil al lui Dumnezeu".  Marele preot rostea o data pe an numele "Joph", atunci cand voia sa arate cum rasuna "Inexprimabilul". Joph este Eul. Eul, impreuna cu corporalitatile numite mai sus, formeaza ceea ce este cunoscut drept patrimea pitagoreica.
Clarvazatorii poate vedea corpurile superioare in deplina constienta. In hipnoza se intampla altceva. In aceasta stare. cel hipnotizat vede ceea ce vrea hipnotizatorul. Cel hipnotizat este la discretia unei sugestii pozitive sau negative, dupa cum este facut sa creada ca intr-un loc exista cu adevarat ceva, ca el simte ceva, de exemplu gustul dulce al unei pere cand el, de fapt, musca dintr-un cartof , sau ca nu exista ceva, de pilda nu exista nicio persoana sau niciun obiect, si asa mai departe.
Aceasta din urma stare se poate provoca in mod constient, pentru a  putea face vizibil corpul eteric propriu. Este o forma superioara de atentie. Printr-o hotarare energica volitiva se induce autosugestia ca corpul fizic a disparut si apoi te convingi ca spatiul ocupat mai inainte de el nu este gol, ci este umplut cu o substanta luminoasa minunata, o substanta care nu are in ea nimic pamantesc, si ca in regiunea inimii si plamanilor vezi niste miscari minunate ale acestei substante luminoase. Acesta este corpul eteric al omului.
Clarvazatorul constient vede corpul eteric iesind putin in afara corpului omului. La cal, corpul eteric este cu mult in afara.
In al treilea rand,daca clarvazatorul elimina prin autosugestie corpul eteric, el poate vedea corpul astral, care apare ca un nor de forma eliptica. Se poate vedea impulsurile si poftele ca niste formatiuni luminoase colorate, un galben-luminos pentru o  inteligenta evoluata si o gandire clara, un albastru frumos pentru o fire evlavioasa si un spirit de sacrificiu neegoist.
Pe langa aceste trei aspecte care sunt vizibile clarvazatorului mai exista un al 4-lea, care are o conformatie foarte diferita in functie de om. In spatiul aflat indaratul radacinii nasului, in corpul astral se observa un fel de bila goala de culoare albastra, asemanatoare miezului unei flacari, care apare albastra prin invelisul de lumina galben. La un om neevoluat ea este un oval mic albastru ; La oamenii evoluati ea se observa ca o lumina albastra.
Prietenia,iubirea,religiozitatea apar in verde, albastru, rosu-albastru ; totul se misca continuu si intens , in timp ce corpul eteric se roteste.
Daca ne intrebam acum in ce conditii s-au format aceste patru parti componente ale entitatii omenesti, raspunsul este ca corpul fizic, care doar oglindeste viata pamantului, este compus din fortele pamantului. Pamantul are o influenta asupra lui. Corpul eteric, ca si plantele, este dependent nu doar de pamant, ei si de soare ; el are tendinta de a urca spre soare. Corpul nostru astral este dependent insa de fortele lumii stelare, de unde si numele sa.Paracelsus  spune pe drept cuvant :Nu exista nimic in cer si pe Pamant care sa nu fie si in om, iar Dumnezeu, care este in cer si pe Pamant,se afla in om. - In timpul noptii omul traieste in  stele, in acele forte din care el a fost cladit. In somn, corpul sau astral vietuieste orbitele pe care se misca si se mentin stelele. Din acest corp astral, din corpul nascut din stele, se naste acum Eul.
Ceea ce poate fi perceput ca ton fundamental in miscarea astrelor se cheama, in limbajul pitagoreic,MUZICA  SFERELOR.Acest acord fundamental al orbitelor stelare si al Universului, acest sunet il numeste si il are in vedere autorul Evangheliei dupa IOAN atunci cand vorbeste de CUVANTUL COSMIC.  Astfel, in constienta noastra va incepe sa licareasca o prima intelegere a sensului mistic, profund, al acestor cuvinte.  El ne va introduce din ce in ce mai adanc in semnificatia oculta adevarata a acestui minunat document.


                                                            continuam in art 14

                                                                          domnita