luni, 15 decembrie 2014

@05 Evanghelia dupa IOAN ; Lamuriri asupra doctrinei "Eu Sunt"-ului;din Conferintele lui R.Steiner

'http://mihaiiasiromania.blogspot.ro


05. Lamuriri asupra doctrinei "Eu sunt"-ului
       Evanghelia dupa IOAN, din Conferintele lui
                                           R.Steiner

     Pentru alte lamuriri asupra doctrinei "Eu sunt"-ului trebuie sa ne referim la Legenda de aur, bine cunoscuta de toate scolile crestine, si anume :
Se spune ca Seth, pe care Iehova l-a dat in locul lui Abel, ajunse intr-o zi la poarta Paradisului, Heruvimul cu sabia de foc i-a permis intrarea in locul unde oamenii fusesera alungati.       Acolo, Seth observa doi pomi incolaciti unul de altul. Acei doi pomi erau, pomul vietii si pomul cunoasterii.  Plimbandu-se prin Paradis,  Heruvimul  il invita pe Seth sa ia trei graunte din cei doi pomi incolaciti.  Seth, culege trei graunte din acei  pomi  pe care ii doseste  cu multa grija pentru a nu-i pierde.
La moartea tatalui sau Adam,  Seth pune cele trei seminte din cei doi pomi incolaciti in gura acestuia.  Din mormantul lui Adam s-a inaltat un arbore triplu pe care multi l-au vazut stralucind in foc, iar flacarile sale formau cuvantul :"Eu sunt cel care a fost, care este, si care va fi."
Lemnul acestui pom care crescuse din mormantul lui Adam a primit diverse folosinte :
din el s-a facut toiagul magic cu care Moise si-a implinit minunile sale; lemnul sau a fost folosit pentru portalul templului lui Solomon, si tot din el a fost construita puntea peste care a pasit IISUS cand a fost dus la moarte; Si tot din acest lemn a fost facuta crucea pe care a fost tintuit IISUS pe Golgota.
Explicatia pe care o dau scolile oculte acestei legende este urmatoarea :
In interiorul omului, dumneavoastra vedeti doi pomi, pomul rosu al sangelui si pomul rosu-albastru al sangelui.  Pomul rosu al sangelui este expresia cunoasterii, cel rosu-albastru este expresia vietii. - Cei doi  arbori erau separati unul de altul, dupa cum ne invata ocultismul stravechi.
A existat un timp in care in om nu se formase inca un sange rosu. Sangele rosu s-a nascut numai dupa ce Eul a coborat in corpul omenesc. Ceea ce se manifesta in sangele rosu-albastru, viata,  exista acolo de mult timp.  Acest sange s-a format prin sublimarea sevelor de viata.      Gandirea crestina situeaza in epoca Paradisului momentul in care el a fost dat omului, cand prima licarire a Eului s-a instalat in sufletul omenesc, cand divinitatea a coborat  si  omul  a fost dotat cu un suflet, de fapt un suflet-grup, dar avand in el germenele din care a iesit Eul individual.
Mitul Paradisului spune : Prin faptul ca oamenii au primit sangele rosu ei au devenit fiinte dotate cu cunoastere, au invatat sa isi ridice privirea in sus ; ochii lor au fost deschisi si ei au invatat sa deosebeasca intre barbat si femeie.   - Dar ei au trebuit sa plateasca pretul acestei cunoasteri. Aceasta constienta a Eului nu se poate naste decat prin aceea ca sangele moare.  In corpul omenesc are loc permanent o consumare a vietii si o reinoire a ei.
Sangele albastru si-a implinit misiunea atunci cand el este complet uzat si din distrugerea  sangelui albastru ia nastere constienta Eului.
In sufletul omului se creeaza fortele prin care el va putea sa stapaneasca si sa uneasca cei doi pomi.  Omul resimte Eul doar pentru ca poarta in el permanent moartea.
Asa cum a intrat in lume, omul este tributar plantei, ea singura asigurandu-i viata.
Ganditi-va, de pilda, ca omul inspira in mod constant aer continand oxigen si expira aer uzat
, care contine acid carbonic.  El consuma oxigenul si il transforma in acid carbonic.  Oxigenul, fara de care el nu poate trai, il primeste de la plante, care re-transforma acidul carbonic produs de om in oxogen si face astfel aerul din nou utilizabil pentru el.
Planta retine carbonul, pe care l-a disociat din acidul carbonic, si il da inapoi omului, dupa milenii, sub forma de carbune.  Pamantul este un organism autonom si daca i-ar lipsi numai o parte atunci viata, in forma sa actuala, ar deveni imposibila.  
- Planta , animalul  si  omul  pot fi considerate ca o singura fiinta.  Chiar asa si este ; suprimati planta si atunci viata celorlalti membri nu mai este posibila.  Intr-un viitor foarte indepartat acest raport se va schimba.  Omul actual nu stie nimic inca despre acest lucru, dar clarvazatorul  poate razbate cu privirea intr-o epoca in care curentul de acid carbonic nu va mai fi transformat cu ajutorul plantei in oxigen utilizabil ci prin omul insusi. Acesta este marele ideal al viitorului predat in scolile oculte, faptul ca omul va infaptui el insusi,constient, in interiorul sau, ceea ce actualmente planta face pentru el.  El va invata sa integreze activitatea vegetala in propria sa activitate. In el vor fi formate organe datorita carora va reconverti el insusi acidul carbonic.
Initiatul vede dinainte cum cei doi  pomi, cel al acidului carbonic si cel al oxigenului, se vor uni, impreunandu-si coroanele. Atunci, cel despre care se spune :" Eu sunt cel care a fost , care este  si  va fi " , acest  Vesnic, va trai in fiecare om.
In Adam traia deja Eul, dar el trebuia mai intai sa fie fecundat. La inceput trebuia ca pomul vietii sa fie facut pom al mortii.           El nu putea sa fie dat impreuna cu pomul cunoasterii; de aceea  cei doi pomi erau separati ; planta a fost interpusa intre ei.
Mai intai trebuia cucerita constienta vesniciei. CHRISTOS  IISUS  o purta in El si a transplantat-o in pamant.
Cele trei seminte sunt cele trei elemente divine : Manas, Budhi  si  Atma. 
 Ceea ce este vesnic in toti a fost depus odata cu Adam in mormant. Din mormant se vesteste constienta vesniciei, din mormant a iesit pomul indicand cu litere de foc :
  " Eu sunt cel care a fost, care este si va fi "
CHRISTOS ii invata pe oameni sa aprinda in natura umana acest "Eu sunt un om individual"
, spunand : Staruiti-va mereu mai mult sa va sprijiniti pe fiinta lui "Eu sunt" ;veti avea atunci ceea ce inseamna comuniunea cu Mine. Doar prin acest "Eu sunt" veti ajunge la Tatal divin, caci Tatal si Eu suntem una.
                       [deci,... fara  preoti  intermediari  in rugaciune !  Christos a spus clar ]
Numai unui clarvazator ii era posibil sa inteleaga aceste lucruri, si autorul Evangheliei dupa IOAN era un astfel de clarvazator. El nu voia catusi de putin doar sa consemneze ceva cu valoare istorica, ci ceva ce poate fi recunoscut atunci cand iti indrepti privirea catre lumea spirituala.
                    Cand un clarvazator contemporan cu CHRISTOS voia sa stie ce se petrece in lumea spirituala, el trebuia sa intre in starea de somn.
Faptul este sugerat in cap.3. Nicodim, unul dintre cei mai batrani iudei,a venit la CHRISTOS noaptea.
            El a venit la CHRISTOS fiindca voia sa devina vazator,fiindca ajunsese la o stare care il facea apt sa devina vazator ; si el  "a venit noaptea" pentru ca constienta sa de veghe se stinsese.
           In al 5-lea verset al acestui capitol se afla notata, de asemenea, invatatura importanta cum ca omul poate fi " nascut din Duh "


                                                continuarea in cap 07

                                                                   domnita