duminică, 28 decembrie 2014

@06 din Evanghelia dupa IOAN, din Conferintele lui R.Steiner

'http://mihaiiasiromania.blogspot.ro


06. ,... Evanghelia dupa IOAN, din Conferintele lui
                                                   R.Steiner

        ,....daca readucem in memorie cele cinci epoci de civilizatie, cea indiana,
persana,egipteana,greco-latina si europeana, constatam ca in cursul celei de a 3-a au fost puse bazele fortei christice, care va deveni rodnica pentru intreaga omenire. Ceea ce a fost depus atunci in evolutia omenirii nu va prinde viata decat in epoca a 6-a.
In epoca a 6-a Sinea spirituala, dezvoltata din sufletul constientei, se va uni cu Spiritul vietii.
Din epoca a 3-a pana in epoca a 4-a strafulgera profetic forta lui CHRISTOS. Epoca a 6-a 
va sarbatori marea nunta a omenirii, in care Sinea spirituala se va uni cu Spiritul vietii.
Omenirea va constitui atunci O MARE FRATERNITATE. In aceasta fraternitate, profetita prin descrierea nuntii din Cana Galileii, nunta  care nu este numai UN FAPT ISTORIC, ci si SIMBOLUL UNIRII in epoca a 6-a a TUTUROR FIILOR OAMENILOR  intr-o mare fraternitate,  vor sta alaturi Eu langa Eu si frate langa frate.
Din epoca a 3-a si pana la acest eveniment mai sunt de strabatut trei epoci ; epoca a 3-a, epoca a 4-a si epoca a 5-a.  In esoterism O EPOCA este numita  O ZI,de aceea este spus la inceputul capitolului 2 : "Si in ziua a 3-a a fost o nunta in Cana "
Acest lucru inseamna ca in descrierea nuntii se face trimitere la un fapt ce urmeaza sa se intample in viitor.
La nunta este prezenta mama lui IISUS (sufletul constientei).  CHRISTOS ii spune :
Ce trece de la Mine la tine ? Ceasul Meu nu a venit inca.
Este clar ca in nunta din Cana se face referire la un eveniment ce urmeaza sa se intample abia in viitor.  Ce face IISUS, pentru ca ceasul sau inca nu a venit ?
                    - El preface apa in vin !
Totdeauna regasim aceeasi explicatie, ca transformarea apei "insipide" in vin arzator vrea sa arate ca iudaismul,  ajuns  in  decadenta ,  urmeaza sa primeasca forta de viata noua, un foc nou.          Te-ai putea gandi ca bautorii de vin au nascocit aceasta explicatie ca sa-si justifice comportamentul. 
Daca intelegem insa semnificatia acestei fapte vom putea arunca o privire profunda in marea evolutie cosmica.
Alcoolul nu a fost  totdeauna legat de omenire. Tot ceea ce se dezvolta spiritual isi are corelativul in materie si, invers, tot ce este material isi are contrapartea spirituala.
Vinul, alcoolul, nu a aparut decat la un anumit moment al istoriei lumii si omenirii. Si el va disparea din nou.
Vedem aici profundul adevar al cercetarii oculte. Alcoolul a fost  PUNTEA care a condus de la Eul-grup la Eul-individual, autonom.  Omul nu ar fi gasit niciodata trecerea de la Eul-grup la Eul-individual fara actiunea fizica a alcoolului. Acesta a produs constienta personala, individuala in om.  Cand omenirea va fi atins acest tel, ea nu va mai avea nevoie de alcool si el va disparea iarasi din lumea fizica. Vedeti , deci, ca tot ceea ce se intampla isi are importanta sa in conducerea inteleapta a evolutiei omenesti. De aceea astazi nu trebuie reprosat ceva celor care beau alcool, in timp ce alti oameni care sunt mai avansati fata de restul omenirii si au evoluat nu mai are nevoie de alcool.
CHRISTOS a venit pentru a da omenirii forta ca in epoca a 6-a omul sa poata ajunge la constienta cea mai inalta de Eu. El vrea sa ii pregateasca pe oameni pentru acel "timp care inca nu a venit ".
Daca ar fi ramas la jertfa de apa, omenirea nu ar fi ajuns niciodata la Eul individual.
Schimbarea apei in vin reprezenta INALTAREA  OMULUI  LA  NIVELUL  DE  FIINTA  INDIVIDUALA. Omenirea ajunsese intr-un punct in care ii era necesar vinul, de aceea CHRISTOS  preschimba apa in vin.
Cand timpul in care omul nu va mai avea nevoie de vin  va veni.  CHRISTOS va preschimba
, din nou vinul in apa.   Cum a putut sa apara in CHRISTOS o asemenea forta care a putut sa transforme apa in vin ?   Intrucat Pamantul insusi este corpul lui CHRISTOS. El a putut
activa in sine fortele Pamantului. In Pamant apa, cand se inalta in vita-de-vie se transforma in vin.   Ceea ce se intampla in pamant CHRISTOS ca persoana putea si El sa infaptuiasca fiindca toate fortele pamantului sunt prezente si in El, de vreme ce Pamantul este corpul Sau si este insufletit de corpul Sau astral. Ce face Pamantul cu fortele sale ?
-Daca punem o samanta in pamant, ea creste si produce fructe. Ea se multiplica ; dintr-una se nasc mai multe.  Animalele se inmultesc si ele prin reproducere, din unul se nasc mai multe. Aceeasi forta de multiplicare, de inmultire actioneaza si in CHRISTOS si ea este indicatain hranirea celor cinci mii. CHRISTOS are forta de inmultire a semintelor, forta proprie Pamantului. Daca avem in minte gandul ca "pamantul cu fortele sale este corpul lui CHRISTOS " si aplicam aceasta la ceea ce se spune in Evanghelia dupa IOAN multe detalii ne vor  fi lamurite.


                                                     continuarea in art 09

                                                                          domnita