luni, 2 februarie 2015

@14 Evanghelia dupa IOAN, continuare la art 16, din Conferintele lui R.Steiner

informatie si educatie




14. Evanghelia dupa IOAN, din Conferintele lui
                                            Rudolf Steiner

     ,...Omul actual traieste intr-o stare manasica,  adica el poate sa modifice relativ usor ceva in corpul sau astral, in schimb nu poate, deocamdata, interveni in corpul sau eteric si cel mai putin in corpul sau fizic. De aceea, omul nu poate primi de la un altul decat atat cat corespunde treptei sale de evolutie !
         "Te asemeni cu spiritul pe care il intelegi, nu cu mine !", aceasta zicala este valabila si aici.
Cnform terminologiei crestine, urmatoarele denumiri sunt corespondente :
Tatal                            /   Atma
Cuvantul- Fiu             /    Budhi
Spiritul, Duhul Sfant /     Manas
Din ce cauza Budhi este numit "Cuvantul "? Prin aceasta ajungem la pragul unuia din marile mistere, si vom vedea ce semnificatie inalta are denumirea  "Cuvant".
           Am vazut ca prin Budhi omul isi spiritualizeaza Corpul Vietii,
           Ce realizeaza Corpul Vietii in  om ?
           Cresterea si reproducerea, tot ceea ce dobandeste o fiinta vie de mineral.
           Care este expresia suprema a corpului vietii ?  Reproducerea, cresterea in afara de tine insuti. In ce se transforma acum aceasta ultima expresie a corpului vietii atunci cand omul parcurge CONSTIENT drumul inapoi, spre spiritualizare ?   In ce se transforma aceasta forta de reproducere, ce devine ea atunci cand se limpezeste, cand se spiritualizeaza complet  ?  -
                                                   -  In LARINGELE  omenesc. Dumneavoastra aveti distilarea
,metamorfoza fortei de reproducere, iar in vocalele pe care le articuleaza omul, IN CUVANT,
aveti facultatea de reproducere metamorfozata. Analog principiului :
                 "Toate cele de jos sunt precum sus ",  gasim si in fizic procesul corespunzator ; schimbarea vocii, mutatia intervenita in perioada de pubertate. Tot ceea ce devine spirit porneste de la cuvant sau la continutul cuvantului. Cea dintai  straluminare a lui Budhi in om
este atunci cand din sufletul lui iese primul sunet articulat.  Un mantram  actioneaza  atat  de puternic, intrucat el este un cuvant  articulat  spiritual.De aceea, pentru Chela un mantram  este mijlocul prin care el poate actiona inauntru, in profunzimile sufletului sau. [ chiar asa este !]
Asadar,in fizic avem forta capacitatii de reproducere, prin care viata este produsa si transmisa mai departe,dincolo de propriul trup, prin care ea devine ceva durabil. Si asa cum organele de procreatie dau viata fizica, tot asa organele ce dau nastere cuvantului - limba,
laringele, rasuflarea - transmit mai departe viata spirituala,  precum focoasele.
In plan fiziologic, legatura stransa dintre voce si procreere este evidenta. Ea ne apare in cantul privighetorilor, in cantatul de imperechere la pasari, in schimbarea vocii, in magia vocii, in cant, in uguitul porumbeilor, in cantatul cocosului, in boncaluitul cerbilor. Putem chiar sa numim laringele  organul genital  superior.
                     Cuvantul reprezinta o forta de procreere pentru noi  oameni - spirit.
                     Prin Cuvant omul obtine o forta de creatie spiritualizata.  Astazi, prin cuvant omul stapaneste aerul  prin faptul ca il plasmuieste, il excita il vivifiaza ritmic-organic
Pe o treapta superioara el va reusi sa faca acest lucru in elementul fluid si in  cele din urma in elementul solid.   Veti avea atunci cuvantul metamorfozat in cuvant creator.
In evolutia sa omul va ajunge pana acolo, caci asa a fost el creat la origini. Corpul vietii,
revarsat din Cuvantul Spiritului Originar, aceasta trebuie luata  literar. Budhi este numit CUVANTUL, deoarece el nu inseamna nici mai mult nici mai putin decat  "EU  SUNT ".
DUMNEZEU            /  Corp fizic
VIATA                      / Cuvant, Corp eteric,  Corp al vietii
LUMINA                   / Corp astral,  Corp al senzatiei
Aceste trei grupuri  corespund  celor  trei  regnuri .

                       Vedem asadar,cu claritate  matematica, sa zicem asa, CUVINTELE  MINUNE  FOLOSITE DE  IOAN :
                    " La inceput a fost Cuvantul si Cuvantul era Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul. In acesta era Viata, si Viata era Lumina oamenilor ".
Corpul astral, care lumineaza stelar, devine lumina verbala ; Dumnezeu Originar; Viata si Lumina, acestea sunt cele trei notiuni de baza ale Evangheliei dupa IOAN. Pentru a putea sa inteleaga ceea ce se revela in CHRISTOS  IISUS , IOAN  a trebuit sa se inalte pana la treapta de Budhi.
                 Ceilalti trei evanghelisti nu erau atat de avansati.
                 IOAN ofera cea mai inalta cunoastere, el este unul care a fost trezit.
                 IOAN se numesc toti cei care sunt treziti.
                 IOAN este un nume generic, un apelativ, iar trezirea lui LAZAR din Evanghelia dupa IOAN nu este altceva decat descrierea acestei treziri.
Autorul Evangheliei dupa IOAN - acest nume il auzim rostit mai tarziu-  nu este altul decat
"discipolul  pe  care  Domnul  il iubeste.".  Aceasta este denumirea pentru discipolii cei mai intimi, pentru cei pe care INVATATORUL  si  MAESTRUL a reusit sa-i trezeasca.
Autorul Evangheliei dupa IOAN ofera o descriere a unui astfel de treziri in Invierea lui Lazar:
"Domnul il iubea ",   El  l-a  putut  trezi.
Putem spera sa ajungem pana la intelegerea literara a unui astfel de text religios precum Evanghelia dupa IOAN si sa facem accesibila intelegerii noastre macar o mica parte a continutului lui, doar daca ne apropiem de el cu CEA MAI PROFUNDA SMERENIE si UMILINTA.

[ nu uitati,.. la Rugaciunea de seara sa aveti langa dvs un pahar cu apa pe care  sa o beti maine dimineata pe stomacul gol, cu inghitituri mici. Este pentru insanatosirea ]

continuarea in art. 18

                              domnita
                      

           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu